L’Indépendant: P.-O. – Trobada 2018 : ils sont presque au Canigó !

P.-O. – Trobada 2018 : ils sont presque au Canigó !

Pirineus Orientals. Trobada 2018: estàn gairebé al Canigó

Philippe Comas

Bonne humeur de mise dans cette ascension

Unes senyeres color sang i or, farcells de fusta, una guitarra (la del Ramon Gual, si us plau), dissabte unes cent persones es van reunir a Fillols per la Trobada. La tradicional pujada dels farcells de fusta que, el 22 a la mitjanit, hauran d’encendre el foc del pic del Canigó. Els excursionistes de 7 a 77 anys, ajudats per 11 ases, tots ben decidits a perpetuar la tradició i a reunir a tots els participants d’aquesta festa. Una organització ben lligada pel sindicat mixta “Canigó grand site”.
A les 9 h es va donar la sortida. Direcció la pista forestal de Balaitg i els seus 15 km d’ascensió en direcció del refugi dels Cortalets. Sol i bon humor, lo principal estava reunit perquè la passejada fos un èxit. La processó progressava al ritme dels ases, entretallada de pauses musicals i de balls. El coll de Milleres, el refugi de Balaitg, el refugi dels petits Cortalets i per fi els Cortalets (grans). El punt de trobada de tots els participants a 2150 m d’alçada.

LA NIT ES PRESENTAVA LLARGA

Allà, els habitants de tot el Rosselló, Arboussols, Ile-sur-Têt, Le Soler, Perpinyà i tants d’altres, però també de la Catalunya Sud, tots units, al voltant dels símbols de la flama del Canigó, companyonia i llibertat.

Allà, els castellers, cants, danses, sota la mirada protectora del gran Canigó. Els campaments s’organitzen, cau el vespre, la nit s’anuncia llarga. Aquest diumenge, els més temeraris s’havien de llevar abans que el sol no tregui un raig. Una sortida matinal, per acabar el periple allà dalt a 2784 m d’altitud. Des de 1985 els habitants d’Igualada, un petit poble de Catalunya, recullen la flama del Canigó per compartir-la amb tot el sud. 472 pobles en total (de 900) poden encendre els focs de Sant Joan amb el qual ve directament del cim de la muntanya sagrada dels, catalans. Aquest any la delegació d’Igualada farà alguna cosa mes que una flama.

Joan Tort és el responsable de la “flama del Canigó “per Igualada. “A principis dels 80 molts excursionistes, catalans del sud, venien al pic del Canigó per respirar un aire de llibertat. Són ells que van descobrir aquesta tradició. Vam estar immediatament interessats per aquest símbol d’unitat dels països catalans. Llavors a poc a poc ho van estendre als altres pobles , i la portem fins i tot al Parlament català. De seguit s’encén el foc al pic, el 22 de juny a mitjanit, els excursionistes baixen la flama fins al Coll d’Ares per repartir-la per tota Catalunya. Fins i tot la porten a peu fins a Montserrat (l’altra muntanya sagrada dels Catalans) situada a 212 km de la frontera. I aquest any, encara mes que els anys anteriors, la flama simbolitza una importància capital en vista del que passa a casa nostra. La “flama del Canigó” és des de sempre símbol de llibertat.

traduït per Bianca Castafiore | VEUS INTERNACIONAL

 

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: