L’Independant: Catalogne: Carles Puigdemont, futur candidat aux élections européennes ?

Catalogne: Carles Puigdemont, futur candidat aux élections européennes ?

Le président déchu Carles Puigdemont bientôt tête de liste aux élections européennes ? Photo AFP

Catalunya : Carles Puigdemont, futur candidat a  les eleccions europees? per Fabien Palem

El Pla dels independentistes catalans per les eleccions europees està per definir.

Caminar per Girona, triomfant, més d’un any i mig després d’haver-la deixat. Vet aqui potser un dels pròxims episodis de la saga independentista, i de protagonista Carles Puigdemont. Un escenari digne de les millors sèries de TV, que perseguiria dos objectius. Un, pragmàtic,  continuar a fer viure politicament l’ex-president desposseït de la Generalitat, permetent-li anar al si de l’hemicicle communitari. L’altre, tant personal com atrevit : beneficiar-se de la immunitat parlamentària europea per caminar per la vila de la qual ha estat alcalde i de la que s’ha hagut de mantenir a distància, des del bany de masses amb aires d’adeu que va gaudir i que l’Indépendant va seguir (la nostra edició del 28 d’octubre del 2017).

La hipòtesi d’una candidatura de Puigdemont a les eleccions europees de maig del 2019, es a dir d’aqui a un any just, ha circulat a la prensa catalana desde finals de gener del 2018, quan la esperança d’ésser investit president de la Generalitat començava a disminuir seriosament pel gironès. Sobre el paper, les eleccions europees permeten a un súbdit d’un Estat membre presentar-se en un pais que no es el seu, si, i solsament si, el candidat hi té la residència des d’almenys sis mesos abans de les eleccions. D’altra banda, si la hipòtesi (força improbable)d’una candidatura a França prengués cós, Puigdemont no seria pas el primer català a presentar-se més enllà dels Pirineus.

Un termini <<molt llunyà>>

A principis d’abril, just abans de la primera negativa de la justícia alemanya d’extradir el politic gironí, una font militant de l’estat major independentista ens posava en la pista. <<la idea d’una candidatura a les eleccions europees està essent estudiada intèrnament, confessava aquesta font. Caldría veure a quin país.>> Perquè no montar una llista francesa, <<nord-catalana>>? <<ah, perquè no. Encara que, per a nosaltres, França és el pitjor país. Volem evitar dependre de les decisions que emanin de França.>> Si l’ex-president es presentés a les eleccions europees, sería més aviat en el país de residència del moment. Una <<elecció>> abastament obligada pels procediments judicials que limiten els seus moviments. El partit de centre (DZP), una formació residual en el paisatge politic alemà, ha proposat presentar-lo de cap de llista. Una manera de cridar l’atenció que no ha fet diana ja que Junts Per Catalunya, la formació rera Puigdemont, ha declinat ràpidament aquesta proposta descabellada.

Actualment ocupat per d’altres assumptes més urgents, com formar un govern a la Generalitat, l’estat-major independentista prefereix de moment deixar-ho de banda. No pensem absolutament pas en les europees, és molt llunyà, insisteix la mateixa font. No, no serà candidat.>> Un canvi de rumb en la comunicació que traeix el curt-termini al que està obligat el clan independentista. Aquesta imatge desordenada contrasta amb el corrent que era mestre en el <<storytelling>>, al menys fins al més d’octubre del 2017. <<improvització, amateurisme, autonomisme…Tot això desespera a moltes persones de les bases militants i activistes>>, comenta enfadat un activista barceloní. Dificil saber si les properes convocatòries electorals -municipals i europees del maig 2019- serviran per  estrenyer els lligams al cor d’aquest bloc fisurat.

Traduït per Bianca Castafiore

 

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: