[VIDEO] El català a la xarxa – Vilaweb

Un dels grans èxits del catalanisme actiu i l’independentisme, ha estat la presència a la xarxa, d’aquest èxit vull destacar, des de la visió d’un que va veure com naixia la WWW, dos grans protagonistes: SoftCatalà que vull aprofitar l’Octubre que farà 20 anys per dedicar-li l’espai que mereix i l’altre que per un internauta sempre serà un gran exemple de com des de la informació, fer país i unir tots els Països Catalans.

Així doncs i de la mà de d’una catalana: Assumpció Maresma i un valencià Vicent Partal, al 1995 neix:

VILAWEB

(recomanat llegir l’article de viquipèdia)

VilaWeb és el portal informatiu més antic dels països de parla catalana, impulsat pels periodistes Assumpció MaresmaVicent Partal. És considerat un portal progressista i innovador en el marc dels Països Catalans.

Cal tornar enrere per entendre què va significar VilaWeb i m’agrada recordar llegir els seus primers articles a un cibercafè perquè llavors ben pocs tenien connexió a internet de fet ben pocs teníem PC a casa.

Fèiem colla davant el PC i comentàvem. Llavors es podia fumar, xatejar i fer unes birres tot alhora. Premsa en català d’àmbit nacional, no existia pràcticament, crec recordar que Regió7, Diari de Girona (1988).

 

Però internet va arribar i de la mà de VilaWeb: Informació en català. No vull ser injust tampoc, estic segur que molt més van fer llavors per la presència del català a la xarxa i així miraré de donar-los a conèixer en articles propers. Però avui tocava començar i he triat el primer digital informatiu en català.

Amb el nom sempre he tingut mitja teoria d’anar per casa. Llavors, als començaments veiem internet, com una gran plaça, com la plaça de la Vil·la, potser un dia ho cercaré per saber-ho del cert o no ho faré mai. A mi m’agrada creure que va estar així triar el seu nom. La Vil·la dels Països Catalans a la WWW.

Ara el Veus de Catalunya és ja el segon projecte que porto endavant i espero no sigui l’útim, aquells dies i aquelles estones al Cibercafè, han marcat a molts de nosaltres, en aquest espai mirarè de transmetre conceptes que llavors van néixer: Programari lliure i codi ober (open source) Llicències GNU i altres conceptes molt familiars per uns quants i molt desconeguts per molts altres. Les eines i aplicacions web, gratuites i de lliure ús. Totes elles adaptades al català gràcies al gran treball de la fundació SoftCatalà que com he dit al començament, complirà 20 anys aquest octubre.

Gràcies VilaWeb per aquelles bones estones amb la colla del cibercafè, davant del PC i per la gran tasca que porteu fent des de fa molt més de 20 anys pel català i la seua presència a les xarxes.

@enricalmar

e-CatalanRepublic | Veus de Catalunya

PDF de descàrrega

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: