The National: Outrage as Spain charges Catalan leaders with rebellion and jails five

Outrage as Spain charges Catalan leaders with rebellion and jails five

 És una escàndol com Espanya acusa els líders catalans de rebel·lió i n’empresona cinc

Per Gregor Young

El polític català Jordi Turull, al centre, serà detingut sense fiança

El jutge del Tribunal Suprem ha acusat a 13 polítics catalans, inclòs l’ex -president de la regió Carles Puigdemont, de rebel·lió pel seu intent de declarar la independència d’Espanya.

L’acusació del jutge Pablo Llarena va tancar la investigació dels fets que fa sis mesos van sumir a Espanya a la seva crisi més profunda en dècades. Els càrrecs de rebel·lió es castiguen fins amb 30 anys de presó sota la llei espanyola.

També va ordenar que cinc líders independentistes siguin detinguts sense fiança mentre esperen els seus judicis.

L’ex-ministre de presidència Jordi Turull va ser un d’aquests empresonats. No va tenir èxit al seu intent de ser escollit el dijous com a nou President de Catalunya.

En una decisió judicial emesa ahir, el jutge Llarena va dir que 25 catalans en total seran jutjats per rebel·lió, malversació o desobediència. Ells neguen les acusacions.

Altres acusats per rebel·lió van ser l’ex –vicepresident català Oriol Junqueras, que ja es troba en detenció preventiva; altres set membres del destituït govern català; la ex –portaveu del Parlament Català Carme Forcadell; els activistes empresonats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; i la líder del partit republicà d’esquerres ERC, Marta Rovira, qui va desafiar la convocatòria del jutge i va anunciar ahir que estava fugint d’Espanya.

A una carta adreçada als seguidors del seu partit i publicada al web d’ERC, Rovira no va dir si havia deixat ja Espanya o a on podria anar.

“Avui emprenc un camí difícil, un camí que, desafortunadament, han hagut de prendre molts altres que ens van precedir”, va escriure Rovira, i va afegir: “El camí de l’exili”

Altres cinc polítics catalans, incloint-hi Puigdemont, van fugir a Brusel·les després de la declaració d’independència a finals d’octubre. Anna Gabriel, una ex – política del partit anti-sistema, va fugir a Suïssa a principis d’aquest any.

La unitat d’Espanya està consagrada a la constitució, que diu que el país és “indivisible”, i els tribunals en tot moment han bloquejat els esforços de la independència de Catalunya

No estaria permesa sense una reforma de la llei superior.

Dotze dels ex – ministres de la regió també estan acusats de malversació de fons públics. Altres set polítics estan acusats de desobediència.

El jutge també va exigir als 14 ex – membres del parlament català que paguin 2,1 milions d’euros com a depòsit abans de que el judici estableixi si han de tornar els “fons públics malgastats”

Aquesta xifra inclou 1.6milions € que, d’acord amb la investigació judicial, van ser fets servir per pagar el referèndum de l’1 d’octubre que va portar a Catalunya a votar per la independència

Puigdemont va indicar que la seva determinació no ha sigut sacsejada pels càrrecs.

“Anem a veure que succeeix demà, que succeeix avui. Tots els dies canvien coses”, va dir Puigdemont a Hèlsinki, on estava de visita.

També va emetre crítiques a la decisió del jutge, suggerint que el jutge Llarena estava influenciat pel clima polític.

“No és correcte que un jutge faci política”, va dir Puigdemont

Traduït per Esther amb H

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: