Aftonbladet: Spaniens framtid: En auktoritär stat där yttrandefriheten viftas bort

Spaniens framtid: En auktoritär stat där yttrandefriheten viftas bort

 El futur d’Espanya: un estat autoritari on la llibertat d’expressió es margina

Per Johanna Fränden

NOTÍCIES DE COLUMNA 16 de març de 2018

El 29 de novembre de 2013, l’estudiant espanyola de magisteri Cassandra Vera va publicar una broma a Twitter que no va agradar a l’estat espanyol.

Fent referència a la mort del primer ministre de la dictadura franquista Luis Carrero Blanco, que el 1973 va ser assassinat per l’ETA amb una bomba que va fer volar el seu cotxe 20 metres en l’aire, Cassandra Vera va tuitejar: “ETA va impulsar un programa anti cotxes oficials combinat amb un programa espacial “.

L’humor, com és conegut, té un color molt local; El que fa gràcia a un país no ho fa en un altre. Però quan l’any passat Cassandra va ser condemnada per un tribunal federal espanyol, no va ser per la dubtosa qualitat de la seva piulada, sinó per glorificar el terrorisme i humiliar les víctimes del terrorisme. Cassandra Vera va ser sentenciada inicialment a una pena d’un any de presó i a set anys de inhabilitació en el sector públic, però finalment, la Cort Suprema espanyola la va perdonar.

Espanya és formalment una democràcia des del 1978, però són quaranta-quatre anys amb evidents problemes de salut. En els darrers anys i amb l’ajuda de l’anomenada llei mordassa, els tribunals han fallat en contra de periodistes, artistes, músics, i un espectacle de titelles (!), per motius com “alterar l’ordre públic”. La llei penalitza, entre altres coses, la falta de respecte per la bandera espanyola i les manifestacions espontànies a l’exterior dels edificis governamentals. Els diaris tenen prohibit difondre imatges de policies de servei sense permís policial. Segons Amnistia Internacional, desenes d’espanyols han estat acusats de glorificació del terrorisme, per missatges de l’estil dels de Cassandra Vera.

Tot i això, l’interès per la situació a Espanya és feble. Els mitjans suecs fan ressò de ben poques notícies del país que és la principal destinació turística sueca després del transbordador de les borratxeres a Finlàndia. A Espanya s’hi va per anar a la platja, a veure futbol i a jugar al golf. Les limitacions al dret de l’avortament, la llibertat de manifestació i a fer broma sobre la capa dirigent del país són fenòmens limitats a països de l’Est, com Polònia i Hongria . A Espanya, es mengen tapes, es gaudeix de la vida i les coses es deixen per l’endemà.

La resta d’Europa va despertar el passat Octubre, a causa de les accions que va desfermar el referèndum per la independència de Catalunya. El fet que la UE es posés de part del govern espanyol era d’esperar, la UE no és partidària de separacions regionals. Quan la UE tampoc va condemnar la brutalitat policial contra la població civil catalana, el Partit Popular del govern espanyol va rebre el missatge polític que necessitava: Endavant.

Però aquesta setmana hi va haver un judici que podria ser costós a llarg termini per l’estat espanyol. Un tribunal europeu va fallar per unanimitat en contra d’Espanya en un cas en què dos catalans havien estat condemnats a quinze mesos de presó per “insultar la monarquia” quan van cremar una foto de la parella reial espanyola el 2007. La Cort Europea va condemnar Espanya per violar el dret a la llibertat d’expressió i va ordenar al govern espanyol a retornar l’import de les multes i a pagar les despeses judicials.

Traduït per Kats

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: