Tinder o com aparellar amb èxit la R+D (Recerca i desenvolupament) amb el Mercat 

Alerta: Hisenda canvia de criteri amb data  11/3 i reclama amb efecte retroactiu més de 20 milions d’euros  en concepte d’IVA  a centres de R+D  Catalans. Les xarxes socials no han trigat a queixar-se o aportar solucions i  @VeusxCAT  destaca una solució creativa i prometedora : Cal portar amb molta més eficàcia els descobriments que fa la Recerca al Mercat .  I aquí és on el fundador d’Aelix Therapeutics i director d’estratègia de Biocat,@JordiNaval  ens marca el camí

 “Necessitem un Tinder de la innovació”

tinder repCat.png
Ho elabora així @VIAEmpresa: “Necessitem un marketplace coordinat i orientat al client on presentar totes les innovacions a les persones que busquen coses similars. En l’actualitat, obliguem als clients a anar de bar en bar per trobar el que els interessa, amb la baixa eficiència que té això, mentre que un marketplace integrat seria molt més adequat”

  • Primer: què és Tinder?

 Tinder  (Font: Viquipèdia) “és una aplicació geosocial que permet als usuaris mútuament interessats, posar-se en contacte els uns als altres per xerrar i concretar cites o trobades”. Parlant en plata, lligar.

  • Com s’aplicaria l’app “per a lligar” a la R+D  i el món de l’empresa?

La proposta de Naval és la de tractar el món científic-tecnològic com un partner  i  la part monetarista (empreses, fabricants,  Venture Capital, Business Angels etc..) com l’altre partner.   I ve a considerar  la dinàmica del match per a lligar idèntica a  la del match per a  unir una  descoberta amb l’empresa que la fabricarà.  Aquest procés es coneix  en el món de la innovació com “Transferència de Tecnologia” (TT)  i sovint només el terme ja fa venir ganes de badallar. Ara quan s’aprofundeix  en la TT i s’entra en el món de les  proves de concepte, patents ,contractes,  negociació…. aleshores ja és per arrencar a córrer . Sortosament hi ha gent per tot i algunes persones desenvolupen una sòlida vocació per la TT. De fet fins i tot  han format una associació: AUTM

Clarament, la tecnologia via Tinder-like  o qualsevol altre aplicació  amb l’objectiu de lligar (interessos) ha de fer més senzill aquest tràmit. Aquesta és realment segons Drucker la revolució que porta internet i no  l’e-mail.

  • El repte de Naval ha quedat clar. Qui l’entoma? 

Qui vol intentar fer una App on es llisti per una banda les   línies d’investigació dels centres de recerca  i per l’altre  els interessos d’empreses o inversors ?.  Es parla en els dies post-Mobile que Barcelona es constitueix com el gran un hub tecnològic del sud d’Europa, algun col.lectiu  ha de poder entomar el repte!

  • Servei premium de l’App, amb Celestina inclosa.

VeusxCAT va més enllà  i proposa: un servei premium de l’App  on es compta amb un tercer actor : els prescriptors de tecnologia,  uns agents que propicien “el match”  són aquells  technology scouts  (empreses intermediàries )  que vetllen i busquen innovacions arreu del món i les ofereixen a empreses que les necessiten o  que els poden interessar.

  • Tenen els nostres centres de R+D+i les seves línies de recerca ben publicitades i fàcils de trobar?
obs
Font: @IEC_ObsRecerca

La part del Marketplace (empreses, inversores, etc..) és relativament senzill de introduir a l’App . Quant a la part  de recerca i desenvolupament la complexitat és més alta però   l’ Observatori per la Recerca  amb la  piulada del 9/3 passat  informava d’un fet important:

En efecte, França llança scanR un motor de cerca obert per a identificar agents de Recerca i  Desenvolupament i innovació  al país veí. Tenir les línies d’investigació ben publicitades és fonamental per a atreure més capital a les rondes de finançament i per a aconseguir interessar a empreses que es vulguin fer càrrec de els darreres fases del Desenvolupament.  Per exemple, l’IGBMC  que recerca l’ Ataxia de Friedreich  serà  fàcil de trobar si s’entra en aquest motor de cerca.

12tir.png

Font: ScanR. Friedreich’s ataxia

A l’UB i concretament a  l’IRB el Dr. Ernest Giralt també ho investiga però a falta d’un motor de cerca les possibilitats de trobar el seu grup de treball són menors.

irbfa.pngFont: IRB

Ens cal una App  i/o un motor de cerca . La Generalitat autonòmica haurà tingut temps d’acabar amb la nostra empenta i el nostre ADN emprenedor i comerciant?. O encara hi som a temps de fer alguna cosa?.  Amb totes les @XYZxRepública que estan sortint, no poden haver-n’hi que es posin a la feina i  facin una App? .Els centres de recerca no poden crear el seu motor de cerca?

per @repcatcrossover

 

 

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: