COM ELS E-RESIDENTS PAGUEN IMPOSTOS? – e-Residents Blog: How do e-residents pay taxes?How do e-residents pay taxes?

E-Residency enables anyone to conduct business globally so international taxation must be easier for everyone too

by Evelyn Liivamägi Head of the Tax Department at the Estonian Tax and Customs Board (ETCB)

COM ELS E-RESIDENTS PAGUEN IMPOSTOS?

La residència electrònica  permet a qualsevol persona fer negocis a tot el món, per tant la fiscalitat internacional també ha de ser més fàcil per a tothom

Actualment Estònia ocupa el primer lloc a l’Índex de Competitivitat Fiscal Internacional i permet als empresaris pagar els impostos d ‘Estònia on-line i amb una molestia mínima.

Això no és cap motiu per ser complaent.

La Junta d’Impostos i Duanes d’Estònia no només ha de seguir innovant per a proporcionar un servei millor als ciutatadams resident i altres contribuents, sino que també serveix a empresaris de la nostra creixent comunitat de e-residents a tot el món.

L’avantatge de la e-residència és que ofereix als empresaris una major varietat de servicis en linia. Llavors l’èxit del programa depèn de poder oferir una més alta qualitat i un entorn comercial on-line.

És probable que més països ofereixen la e-residpencia al futur i això millorarà la qualitat de la governança a nivell mundial. No anem a esperar, de totes formes.

Com a Cap del Departament d’Impostos d’Estònia, us vull posar al dia de sobre com estem invertint per a millorar els nostres serveis per a vosaltres com residents electrònics (i per a tots els que paguen impostos a Estònia). També vull donar-vos més claretat sobre com funciones els impostos pels residents electrònics, ja que sé que és un dels temes més discutits on-line entre els e-residents.

 

La E-residència no és una residència fiscal

Valorem als residents electrònics per la contribució que fan a Estònia a canvi de les oportunitats que el nostre país els hi pot donar.

Part d’aquesta contribució és financera i part d’aquesta contribució financera es paga directament a través d’impostos. De fet, val la pena assenyalar que els e-residents ja han pagat més a Estònia amb l’impost sobre la renta que la quantitat invertida al programa de residència electrónica pels contribuents estonis.

Però vull emfatitzar que la e-residència no es una residència fiscal (com tampoc és de ciutadania o de dret a residir físicament a Estònia o a la UE)

No tots els residents electrònics contribueixen amb impostos a Estònia, però quan ho fan es basa en el què la e-residència els ha permès fer (creant una companyia que és legalment resident fiscal sota les normes internacionals) i no solament perque són e-residents.

La e-residència tampoc és una forma d’evitar pagar impostos. Afortunadament, això no decepciona a  molts empresaris que prefereixen tenir l’oportunitat de construir una companyia més exitosa i confiable que pugui fer negocis més fàcilment a nivell mundial. Això és el que ofereix la residència electrònica.

 

Així és com estem millorant els impostos a Estònia

No fa gaire temps, tendien a ser només les grans empreses amb oficines i fàbriques a diversos països que tenien que bregar amb les complexitats dels impostos internacinals.

Però gràcies a la e-residència i altres avenços en tecnologia digital, quasi qualsevol persona pot començar una companyia global que opera a través de les fronteres- inclús si ets l’unic empleat.

Això obviament és una una cosa bona, però també vol dir que les complexitats dels impostos internacionals poden afectar a qualsevol.

La majoria d’aquestes noves companyies que ara es beneficien de la e-residència no ténen grans departaments de comptabilitat ni estàn a prop dels mateixos recursos  per determinar les obligacions tributàries. Tampoc els haurien de necessitar

Creiem que els impostos han de ser més fàcils i justos per a tothom, de manera que els empresaris poden enfocar-se en la seva passió i no en la paperassa.

Afortunadament, Estònia ja ha desarrotllat un sistema tributari dissenyat per a recolçar el creixement empresarial. Per exemple, les companyies que son residents d’impostos a Estònia només estàn gravats a un tipus fixe quan es distribueixen els beneficis, no hi ha impostos sobre els beneficis quan es reinverteixen en l’empresa.

Però no solament les nostres lleis fiscals són atractives pels nostres empresaris. També és la facilitat amb la que es poden pagar els impostos. Estem increïblement orgullosos de les solucions electròniques que ofereix actualment la Junta de Impostos i de Duanes d’Estònia, ja que ara tot es pot fer on-line i està totalment integrats amb les identitats digitals segures que proporcionen als ciutadans, residents i e-residents. Això convé a tothom, ja sigui que la teva oficina estigui junt la nostra a Ülemiste o que la teva oficina sigui un café a la platja a l’altra banda del planeta.

Però el sistema actual va ser dissenyat fa uns anys com una versió on-line de serveis fóra de línia. Igual que molts sistemes llegats al govern, va ser dissenyat (bastant comprensible en aquell moment) amb les necessitats dels funcionaris com focus principal.

La nova tecnologia ara ens permet crear un sistema més innovador que está dissenyat al voltant dels usuaris, ja siguin comptables o empresaris de petites i grans empreses. Per exemple, estem afegint més idiomes, fent servir dissenys òptims per dispositius mòbils, i assegurant que tots els processos siguin lògics i fàcils de fer servir.

El nostre objectiu és crear un entorn fiscal d’auto-servici còmode per a tothom, sense problemes i sense haver de tenir contacte. A més, estem millorant la recollida i l’anàlisi de dades per a que els empresaris tinguin accès en temps real a informació econòmica valuosa.

El desenvolupament d’aquest nou portal d’impostos electrònics i Duanes estarà complet per finals del 2020, però aquest any començarem a implementar gradualment nous serveis i realment tenim ganes d’escoltar els vostres comentaris al respecte.

Sou benvinguts en contactar-nos en qualsevol moment a nonresident@emta.ee, tant si teniu preguntes sobre els vostres impostos o si voleu expresar les vostres idees de com podem millorar encara més.

No solament estem millorant els impostos d’Estònia. El nostre país actualment ocupa la Presidència del Consell de la Unió Europea, pel que també estem ajudant a modernitzar els impostos a tot el continent, el que fa tenir en compte el desenvolupament de l’economia digital i es torni més neutral, just i transparent per a tothom

També estem a les primeres etapes d’explorar com al futur els impostos internacionals es poden dividir automàticament entre diferents països, de manera que inclús aquells que no siguin residents fiscals puguin fer servir els nostres serveis d’impostos. Això encara reduiria més les molèsties als empresaris globals, alhora que garantitza que els països rebin la seva part justa d’impostos. Sempre estem disposats a parlar amb els funcionaris de tributs d’altres països  que els seus departaments estiguin interessats en posar a prova aquest enfocament, així que si us plau poseu-vos en contacte si sou vosaltres.

Finalment, el programa e-Residència també s’està desenvolupant alhora i aixo inclourà més recolzament pels e-residents al futur per ajudar-los a comprendre les seves obligacions tributaries depenent en quins països estiguin operant.

Volem ajudar a la major quantitat possible de residents ekectrònics a fer servir els nostres serveis de impostos a Estònia, però les seves obligacions tributaries es basen en les normes internacionals, pel que vull donar-vos una explicació general de com funciona.

Entenent les vostres obligacions tributàries

Per alguns, determinar la seva residència fiscal serà senzill si tu i la teva companyia teniu la base en un pais i treballes i generes valor a aquell pais.

Però per altres, no hi ha dubte de que determinar les oblogacions fiscals internacionals pot ser un desafiament, en especial si ets un empresari amb localització independent o un “nòmada digital”

Aquest problema afecta a tots els que fan negocis més enllà de les fronteres, ja sigui com e-resident o no. Però, la e-residència pot ser una part important de la solució a aquest desafiament global, al proporcionar més transparència sobre com operen les companyies i facilitar-lis el pagament d’impostos on es deu.

 

Impostos personals

Vull abordar el tema de l’impost personal abans del impost de societat perque hi ha molta discussió on-line sobre els impostos internacionals, però la distinció d’aquest dos a vegades es confon.

La vostra residència fiscal personal i la residència fiscal de la vostra companyia no sempre són les mateixes perque el criteri per a determinar-les és diferent, i les circumstàncies de la teva companyiia poden ser molt diferents a les teves circumstàncies personals.

Els teus impostos personals paguen per una amplia gama de serveis, des d’atenció mèdica fins a pensions al pais on ets resident fiscal. És possble que un dia  aquests tipus de serveis puguin ser oferits per una nació digital com la nostra, però això no passarà en un futur proper

Diferents països ténen diferents formes de determinar la residència ficsal personal, però generalment és tan senzill com el lloc on vius durant sis mesos l’any. A Estònia, ets personalment residnet fiscal si vius aquí al menys 183 dies durant 12 mesos consecutius. En aquest cas però, és probable que no necessitis una identitat com e-resident perque és probable que ja tinguis una com a resident.

Si ets un empresari amb localització independent o un nòmada digital, llavors és possible que no et trobis a un sol lloc el temps suficient per qualificar sota aquest criteri. En aquest cas, la teva residència fiscal personal es considera del “teu pais d’origen”

Malgrat totes aquests consideracions, determinar la teva residència tributaria personal no sol ser un desafiament pels e-residents pel simple fet de que la majoria de persones ténen un pais d’origen, i es on mantenen registrat un domicili.

Sense tenir en compte que les autoritats fiscals no consideren que “no estar a un pais” no és el mateix que “no viure al pais”. Si t’en vas de vacances no afectarà a la teva residència fiscal. El mateix pot ser cert si viatjes per un període de temps llarg, en especial si tens una adreça on tornar.

És técnicament possible que no siguis un resident d’impostos en qualsevol lloc si continues desplaçant-te, però això és molt més dificil d’aconseguir del que es pensa la gent i no val la pena la molèstia. Renunciaries a beneficis valuosos, cm la teva seguretat social, la teva qualificació de crèdits i la teva capacitat de sol·licitar molts productes i serveis, tant ara com al futur. També necessitaries investigar les normes a cada jurisdicció on pases temps.

És extrany, però també però també possibe que dos païssos considerin que ets un resident fiscal personal, especialment si tens una localització independent. Afortunadament, estàs protegits els mateixos tractats que protegeixen a les empreses per evitar una doble imposició d’impostos.

El teu impost personal es paga sobre els teus ingressos quan la teva empresa et paga el salari, i està subjecte a les normes del pais de la teva residència fiscal. El teu assesor fiscal ha de ser capaç de garantitzar que aquest sigui un procès sense problemes, així que consulta la llista de proveïdors de serveis de negocis a la web de e-Residència per trobar serveis de comptabilitat que estiguin especialitzats en e-residents.

 

Impost de Societats

El impost de socieats es pagat per la teva companyia on aquesta és resident.

Part de la complexitat de donar assesorament general a les empreses que operen a nivell internacional es deu a que els impostos es basen en normes internacionals o no poder decidir-se de forma unilateral pel pais on tens previst pagar impostos, ja sigui al pais on tens registrada l’empresa o al pais on vius actualment.

Els impostos es basen en les circumstàncies úniques de la teva empresa, pel que és responsabilitat de la teva companyia determinar les obligacions tributàries (ja sigui solament al pais de residència fiscal o també a un altre pais per un establiment permanent o qualsevol altre ingrés passiu) i assegurar-te de que aquells impostos siguin pagats per no tenir problemes amb les autoritats fiscals al futur.

És per això que el consell més important que qualsevol de nosaltres pot donar és que sempre has de consultar al teu assessor fiscal qualificat si tens cap dubte de les teves obligacions tributàries. També estem més que feliços de respondre a les teves qüestions nosaltres mateixos a nonresident@emta.ee

Al principi, les companyies establertes a Estònia a través de la e-residència resideixen automàticament en impostos a Estònia. Llavor l’empresa té la obligació de pagar impostos a altres països d’acord amb la seva lleis si la font d’ingressos imponibles està allà.

Afortunadament, Estònia ja ha signat 57 tractats per evitar la doble imposició, que inclou a tots els estats membre de la UE i la majoria d’estats membes de la OCDE, així com als països clau on la e-residència està creixent més ràpidament com Ucranïa i Turquia. Una llista completa està disponible aquí.

Al igual que la residència fiscal individual, també existeix variació en els criteris que fan servir els diferents països per a determinar la residència dels impostos corporatius. Però, com a norma general, la majoria dels sistemes discals es basen en el principi de pagar impostos al pais on es genera valor. Per exemple, el terme “Establiment Permanent” (EP) es fa servir per determinar el vincle econòmic amb la provincia, per establir el llindar imposable al pais estranger.

Si la teva empresa té una presència forta a un pais, això serà més fàcil de determinar, però si la teva empresa opera en diferents països, és probable que necessitis l’ajuda d0un assessor fiscal qualificat que pugui analitzar la teva situació particular. Això inclús pot afectar a empreses molt petites i empreses unipersonals perque els fundadors poden estar viatjant i treballant al mateix temps o col·laborant a tracés de les fronteres.

Recordi, les circumstàncies de la teva empresa (i per tat les seves obligacions tributàries) també poden canviar amb el temps.

Una vegada més, dóna una ullada a la llista de proveïdors del serveis de negocis al web de e-residència, ja que són recomanats per altres e-residents i són els que més experiència ténen en assessorar a les empreses  administrades per e-residents sobre les seves qüestions fiscals. Al voltant del 90% dels empresaris e-residents fan servir els serveis d’empreses com la seva.

El teu contable estoni pot recomanar-te que parlis amb un especialista en impostos qualificat del pais on és més probable que hi hagi una reclamació de la teva residència fiscal. Això no vol dir que necessitaria dos contables a dos països a llarg termini, però una única visita podria ser una inversió intel·ligent. Però recorda que sempre pots parlar amb el nostre equip i no hi ha cap cost per això.

Ara veiem alguns exemples de com els impostos internacionals funcionen a la pràctica.

Exemples

  1. Jaako viu a Hèlsinki, Finlàndia, i Venla viu a Tallin, Estònia. Junts estàn començant una botiga de comerç electrònic  i esperen vendre productes a clients a qualsevol part del món. Tant l’empresa com la Venla són residents fiscals a Estònia, mentre que Jaako és resident fiscal a Finlàndia i paga els impostos finlandesos sobre els seus ingresos personals com empleat estranger d’una companyia estona. Jaako va visitar a un assessor fiscal i va consultar al Departament d¡Impostos de Finlàndia, per a esbrinar si la empresa tenia obligacions fiscals allà, i tambe el Tractat d’Impostos de Finlàndia amb Estònia va assegurar que no hi havia risc d’una doble imposició.
  2. Kateryna viu a Kiev, Ucraïna, on va establir una empresa pel seu compte. Dirigeix una start-up a travès de la e-residència perque li permet obrir un compte comercal de PayPal, accedir al mercat de la UE, comerciar en euros i fer negocis més fàcilment amb clients de tot el món. L’empresa genera valor a Ucraïna, pel que paga allà els impostos. Amb el temps, però, Kateryna va descubrir que les seves majors oportunitats per a fer créixer el negoci vénen de la UE, pel que ella aplica el programa de visa d’Estònia per start-ups i es muda a Tallin amb la seva companyia. Kateryna comença a pagar tots els seus impostos personals i de l’empresa a Estònia, on ara viu i treballa. Però, un any després, Kateryna ha pogut fer créixer l’empresa prou com per a poder obrir la seva primera oficina i contractar empleats. La seva opció òbvia és Kiev degut al grup de talents, els costos i el seu propi coneixement local. Com a resultat, la companyia ara té la seu permament a Ucraïna i comença de nou a pagar impostos a Ucraïna. Tant Estònia com Ucraïna van tenir un paper clau a l’èxit de Kateryna, i els dos països es van beneficiar, i el tractat fiscal entre ells va assegurar que els dos no gravéssin impostos alhora.
  3. Steve és un consultor de màrketing del Regne Unit, però actualment viatja a l’estranfer i treballa alhora com un “nòmada digital” per la seva pròpia companyia unipersonal. Va establir la seva companyia a través de la e-residencia perque li permetia establir una empresa verdaderament independent de la ubicació , podia fer-la anar on-line desde qualsevol lloc i  té els costos més baixos que una empresa registrada al Regne Unit. També treballa amb altres professionals independents de tot el món, inclús a Estònia, on s’ha conectat amb la notoria start-up #estonianmafia. La residència fiscal individual de Steve és encara al Regne Unit, i això li permet seguir contribuïnt a la seva atenció mèdica i la seva pensió allà. Però la seva companyia era resident a Estònia quan es va crear i cap altre pais té reclamacions sobre els seus imprtsos. Steve paga impostos al Regne Units sobre el seu salari com a empleat exstranger i la seva companyia paga impostos a Estònia pels seus dividends.


Més informació

Hi ha més informació sobre els impostos de Estòna per no residents aquí al nostre web per la Junta d’Impostos i Duanes d’Estònia.

Per a qualsevol altre consulta, estarem encantats de respondre directament si ens envia un correu electrònic a nonresident@emta.ee

A més, el web de e-residència té molta informació i contactes útils, així com la llista de proveïdors de serveis que vaig mencionar. És el primer lloc per a començar si desitjes convertir-te en un resident electrònic, així que visita e-resident.gov.ee per unir-te a la nostra nació digital.

Finalment, deixa’ns els comentaris a continuació si tens algún feedbacks sobre com estem desenvolupant els nostres serveis a la Junta d’Impostos i Duanes d’Estònia

 

Traduït per Esther amb H

 

 

Please follow and like us:
0

One thought on “COM ELS E-RESIDENTS PAGUEN IMPOSTOS? – e-Residents Blog: How do e-residents pay taxes?

Deixa un comentari

%d bloggers like this: