The Guardian: Exiled in Belgium, has Carles Puigdemont met his Waterloo?

Exiled in Belgium, has Carles Puigdemont met his Waterloo?

EXILIAT A BÈLGICA, HA CONEGUT JA PUIGDEMONT EL SEU WATERLOO?


L’ex –líder català ha d’escollir entre la irrellevància i els posibles càrrecs de sedició.

Quan els informes van suggerir que Carles Puigdemont s’havia mudat a la ciutat belga de Waterloo, els sàtirs no van perdre de vista els acudits.

Una caricatura del principal diari francòfon de Bèlgica, Le Soir, va mostrar al Primer Ministre Mariano Rajoy, somrient i fent ondejar la bandera del seu pais, mentre l’expresident de Catalunya desembala caixes davant d’una casa suburbana. “És només el principi”, deia el glòbus de Rajoy “Després d’això, Santa Helena!”

La ciutat és a prop del lloc de l’última posició de Napoléo abans del desterrament a la remota illa de l’Atlàntic. El líder català va arribar a l’octubre per evitar la presó després de que la seva declaració unilateral d’independència intensifiqués la crisi política de la regió.

Més de quatre mesos després del seu auto-imposat exili, Puigdemont ara ha tingut una nova derrota al camp de batalla polític. El dijous va anunciar que ell estava abandonant el seu intent de tornar a la presidència deixant lloc a un col·lega empresonat.

Puigdemont announced on Thursday he was abandoning his attempt to return as Catalan president. Photograph: Lluis Gene/AFP/Getty Images
Puigdemont announced on Thursday he was abandoning his attempt to return as Catalan president. Photograph: Lluis Gene/AFP/Getty Images

La seva arribada a la ciutat suburbana va ser informada primer pel diari belga L’Echo, qui va dir que s’havia mudat a una casa de 6 dromitoris, 4.400€ mensuals. En una declaració sorprenentment sincera, l’alcalde de Waterloo, Florence Reuter, va dir que la policia i els veïns havien informat a les autoritats locals de la seva arribada, encara que Puigdemont no ho ha confirmat.

Des de que va arribar a Bèlgica, Puigdemont ha estat a totes bandes i a cap ni una. La seves aparicions ocasionals – una nit a la òpera, un passeig al bosc o un tall de cabells- s’han convertit en mini notícies. L’última mofa, un look de Puigdemont va aparèixer al recent carnaval d’hivern d’Aalst

Philippe Roseel, un veí de Waterloo passejant al seu gos, diu que realment no està sorprés de que el líder català exiliat escollís la seva ciutat per viure. “Hi ha altres personalitats aquí”, diu, citant a un oligarca d’Uzbek, artistes, estrelles de l’esport i molts estrangers de la ciudad, que formen la cinquena part de la población de 30.000 (habitants) “És una ciutat molt maca, els carrers són grans i estàn ben cuidats” Waterloo també és un lloc amb “certa cohesió social”, diu, on la gent és amable.

Aquest sentiment és repeteix a un bar de tapes local, L’Accent Català,  a 20 minuts a peu si Puigdemont desitja assaborir  la llar. Mikaël Fernandez, el propietari, diu que estaria feliç de donar la benvinguda al líder exiliat, encara que no està d’acord amb la causa. “No estic a favor de la independència” diu el de la doble nacionalitat francesa-espanyola, els seus avis van fugir de la repressió de Francisco Franco. Però creu que el govern espanyol ha comès errors greus i espera que mostri més flexibilitat.

Hi ha poques senyals d’això per ara. El govern de Rajoy ha demanat a Catalunya que presenti un “candidat net” per la presidència, deixant a un limb als antics líders de la regió, incloent el successor preferit per Puigdemont, Jordi Sanchez, diputat del seu partit Junts per Catalunya (JxCat), actualment a la presó.

Puigdemont havia estat intentant durant setmanes formar un govern a l’exili, en paral·lel amb una administració a Barcelona que dirigiria la regió. Va convocar el mes passat als tres principals partits separatistes en una sala de comferències d’un hotel al nord de Brusel·les, anomenat “Puigdemont’s” i propietat d’un home de negocis català

Han sorgit dubtes sobre la seva estratègia. Oriol Junqueras, ex – vicepresident de Catalunya que està a presó des del novembre, va dir que probablement Madrid frustraria les esperances del seu ex – cap de convertir-se en president.

Altres van estar d’acord en què el joc s’havia acabat. “No crec que hi hagi cap possibilitat de que torni a governar Catalunya”, va dir Dave Sinardet, un professor de Ciències Polítiques de la Universitat Lliure de Brusel·les, a una entrevista abans de que Puigdemont es fés a un costat.

“(Els separatistes) realment no estàn d’acord entre ells i estàn pensant en una sèrie de solucions creatives i probablement se n’adonin de que poden ser creatives, però no són factibles”

El professor es trobava entre un grup d’experts que es van trovar amb Puigdemont el passat novembre a la Òpera de Ghent. El grup va discutir sobre política catalana després de la obra de Le Duc D’Alba, una òpera del segle XVI recentment revifada sobre el domini opressiu del rei d’Espanya sobre Flandes. “M’ha semblat una mica una opereta nacionalista”, diu Sinardet, utilitzant un epítet típic holandés per a descriure a un polític que és “una mica ridícul, no seriós”.

Els seus partidaris diuen que se les va arreglar bé sota pressió. “Estava molt tranquil”, diu el Parlamentari Nacionalista Flamenc Lorin Parys, recordant una reunió amb Puigdemont l’any passat. “Amb tota la pressió sobre les seves espatlles jo hauria esperat que estigués més espantadís, més nerviós”

Parys, un mebre de la Nova Aliança Flamenca (NVA) al Parlament de Flandes, va convidar a Puigdemont a una carbonade feta a casa, un plat tradicional belga de vedella i cervesa. Puigdemont va portar galetes de la seva panaderia familiar de Girona.

“Tant sigui com si va prendre el bon camí o va fer malament, no em correspon a mi jutjar”, diu Parys,  fent èmfasi al dret d’auto-determinació i l’amenaça de tres dècades a presó.

El futur de Puigdemont segueix sent incert. Si torna a Espanya, s’enfronta a possibles càrrec de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics. Si es queda a Bèlgica s’arrisca a la irrellevància política.

Per Sinardet, la realitat és: “Pots declarar-te independent, però si el món no reconeix la independència, encara no estàs a cap lloc”

Traduït per Esther amb H

 

 

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: