e-Residència: Primer a Estònia i aviat a Catalunya

La Generalitat preveu implantar l’e-Residència com ho va fer amb èxit el petit estat bàltic l’any 2014 . L’e-Residència consisteix a oferir una identificació digital a empreses, emprenedores o  autònoms  de tot el món que vulguin operar a Catalunya sense haver d’estar al territori . El govern d’Estònia ho explica així en  poc menys d’un minut:

COM FER ANAR UN NEGOCI GLOBAL AMB e-Residence a Estònia

L’objectiu d’aquesta iniciativa —que no equival a l’obtenció d’un certificat de residència o ciutadania— és atreure talent i inversions internacionals, afavorir el desenvolupament de projectes estratègics i avançar en el posicionament de Catalunya com a referent en l’àmbit de la innovació digital, en línia amb les directrius de l’estratègia smartCAT.

Cal recordar que el sector TIC és un dels àmbits més dinàmics de l’economia catalana, amb prop de 13.800 empreses actives i 104.900 persones ocupades.  El darrer Mobile ha confirmat segons la premsa generalista  l’existència a Catalunya  d’un ecosistema emprenedor d’start-ups tecnològiques  i la entronització de Barcelona com el hub tecnològic més gran del sud d’Europa. L’e-Residencia per tant  té una implicació directa en el món econòmic dintre  de l’estratègia SmartCAT.

Àmbits d’actuació de l’estratègia smartCAT

Font de la il.lustració : Estratègia smartCAT

L’objectiu d’smartCAT és transcendir el concepte ‘smart city’ i desplegar un programa que integri i coordini les iniciatives locals i supralocals, doni suport a les empreses i impulsi iniciatives ‘smart’ en clau de país. De fet, el terme “smart” (intel.ligent) és omnipresent a la tecnologia base de l’E-Residency: La blockchain .

Blockchain:una Base de Dades  Distribuïda 

Font: Institute for the Future (IFTF)

Què és la blockchain?

L’exemple més conegut de tecnologia blockchain és el bitcoin però amb la progressiva implantació  de  IoT (Internet de les Coses) aquesta  tecnologia mostrarà la seva potencialitat.  

Una blockchain (cadena de blocs, en anglès), també coneguda per les sigles BC, és una xarxa de informació o base de dades distribuïda és a dir que no només la informació –situada en els ordinadors personals–està descentralitzada sinó que en estar també distribuïda , qualsevol node o bloc de la cadena hi pot tenir accés. Un dels aventatges de la BDD és que degut a la distribució és difícil que el sistema es pugui atacar. Però n’hi ha més:

Què és el Blockchain? En dos minuts

Font: Institute for the Future (IFTF)

La proposta d’oferir l’e-residencia   inclourà molt probablement atorgar  als no-residents el certificat idCAT  , que ja  permet a la ciutadania catalana realitzar tràmits on-line amb l’administració. 

Es diria el país està  òptimament  aliniat  amb sectors estratègics claus: s’acaba de tancar el Mobile World Congress, arriba l’Advanced Factories  amb l’objectiu de digitalitzar l’industria i a l’Octubre ve el congrés IoT solutions Congress  que serà el trampolí de la tecnologia blockchain.  Més smart, impossible!.   

per @RepCatcrossover


Per saber-ne més:

Sobre l’E-Residency a Estònia

Sobre l’estratègia smartCAT

Sobre el certificat idCAT

Sobre Blockchain

Sobre Base de Dades Distribuïda (BDD)

Sobre  Congrés IoT a Barcelona

Please follow and like us:
0

One thought on “e-Residència: Primer a Estònia i aviat a Catalunya

Deixa un comentari

%d bloggers like this: