Caixa Catalana: Tornar als origens de les caixes per crear-ne una pel futur

Basant-se en l’esperit fundacional de les antigues caixes un grup d’emprenedors i visionaris estan fent mans i mànigues per posar en marxa la Caixa Catalana, actualment com a Catalana de Serveis Financers.

La intenció inicial era fer una cooperativa de crèdit  al novembre de 2014, les normatives actuals han restringit força les opcions de crear-ne una, així que han decidit començar per una cooperativa de serveis financers, actualment en marxa al barri barceloní de Sant Andreu on han obert una oficina al públic.

El seu model de caixa estaria definit per tres línies mestres,

  • El model de caixa d’estalvis fundacional tornant als origens d’aquest tipus d’entitat i els seus trets originals sense caure en la perversió posterior del model.
  • Basada en la matriu de l’Economia del Be Comú.
  • Prenent l’exemple d’entitats com Desjardins ( Quebec ) Caixa Popular ( País Valencià )

Les antigues caixes d’estalvis en els seus origens tenien  tenien diversos trets característics

  • Vehiculaven el petit estalvi
  • Important component social
  • Estaven al servei de l’economia real i productiva, arrelades al territori.

Al setembre de 2016 es va realitzar l’assemblea fundacional amb 39 socis, la caixa està amparada en la legislació catalana exclusivament.

A l’octubre de 2017 s’ha obert la primera oficina, com a cooperativa de serveis financers aquest fet permetrà aplegar els primers milers de socis.

Actualment està treballant en crear l’estructura i el mínim operatiu , per anar  agafant experiència, coneixement i fer campanya d’aportacions d’estalvi pel capital i poder oferir els primers crèdits al desembre de 2017.

Inicialment comptaran amb l’ajut i supervisió d’una entitat catalana que hi col·laborarà i assessorarà en les operacions a fer.

El cercle de treball actual serien cooperatives, cercles en que es te molt coneixement de amb qui operen i dona estabilitat, al projecte, estan en contacte amb entitats com Fiare, Coop 57, Caixa d’Enginyers o Laboral Kutxa, el soci internacional que hi col·labora també manté relacions amb aquestes entitats financeres.

La cooperativa Desjardins del Quebec (Caisses Desjardins fundada a l’any 1900), també va estar convidada el passat dia 15 de febrer, amb el mateix objectiu. Trobar referents prous per avançar en aquest gran projecte.

Per últim afegir dins les seves fites, la voluntat de voler ampliar, creant una fundació que doni crèdit social a persones amb risc d’exclusió, l’objectiu principal es posar a treballar els diners pel bé de Catalunya, en crear ocupació,  s’exclou invertir en activitats immobiliaries.

La previsió es que al 2021 ja s’hagi conclòs algun acord amb alguna altra cooperativa de crèdit i obtenir una llicencia bancaria europea.

 

Carles DUI – Cooperatives Punt CAT

 

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: