The Guardian i NY Times: Spanish artist decries censorship after work dropped from art fair

NY Times també s’ha fet ressò de la mateixa notíca. Amb la seua corrresponen traducció al castella.

La ‘censura’ de una obra sobre presos catalanes sacude al ámbito cultural

(enllaç a versió en castellà)

 

Santiago Sierra’s Political Prisoners in Contemporary Spain removed from Madrid art fair
L’Obra: Prisioneros políticos en la España contemporánea de Santiago Siera, ha estat retirada d’una fira de Madrid (Arco)

L’artista espanyol víctima de la censura ha atacat la manca de llibertat d’expressió al país, dient que el clima legal i polític actual “has de triar les teves paraules amb molta cura o acabar explicant-te” als jutjats.

L’obra de Santiago Sierra , “Presos polítics de l’Espanya contemporània”, consta de 24 fotografies pixelades, incloent imatges del vicepresident català destituït, Oriol Junqueras, i dues figures destacades en influents grups independentistes catalans, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Tots tres estan actualment a la presó i s’enfronten a possibles càrrecs per el seu paper en la fracassada declaració d’independencia de Catalunya.

La peça anava a ser exhibida a la fira d’art contemporani Arco a Madrid aquesta setmana, però es va treure després que l’operador del centre d’exposicions, Ifema, va sol·licitar amb èxit que es treies basant-se en que donava mala “visibilitat” a les altres obres de l’esposicio.

La decisió, àmpliament condemnada, va impulsar l’alcalde de Madrid, Manuela Carmena, a boicotejar la inauguració de la fira i ha ences encara més el debat sobre la llibertat d’expressió i la llibertat artística a Espanya.

“No m’agrada això en absolut”, va dir Sierra. “Jo no exhibeixo massa -si no es que res- a la meva ciutat, i l’única vegada que ho anava a fer, es censura. És la llei de la selva, un acte tirànic d’altres temps molt pitjors que aquests.”

Ha dit que la llibertat d’expressió no existeix a Espanya, assenyalant casos recents en què músics i artistes s’han trobat als tribunals.

Quan se li ha preguntat sobre la seva decisió d’incloure als líders catalans empresonats en la peça, Sierra ha dit que el govern espanyol esta “fent servir les velles fórmules repressives de l’avi Franco … La lògica que em va portar a crear aquesta peça és la mateixa lògica que s’ha utilitzat per aturar-la.”

Ifema va emetre un comunicat el dijous dient: “Lamentem i demanem disculpes per la controvèrsia que ha sorgit de la nostra sol·licitud de retitar una peça, cosa que mai va ser pensada com un acte de censura, tot i que pot haver estat percebut pel públic com a tal.

 

Manuela Carmena
 L’alcalde de Madrid, Manuela Carmena. Fotografia: Pedro Armestre / AFP / Getty Images

La declaració d’Ifema es va produir després de Carmena es va negar a assistir a la inauguració en forma de protesta i per mostrar “la màxima defensa de la llibertat de creació, expressió i exposició a Madrid.”

Ella però, visitara la fira abans que acabi el diumenge. L’ajuntament de la ciutat és un dels membres del consorci Ifema i ja havia demanat a Ifema que es fes enrere en la seva decisió.

Aquesta disputa sobre censura es produeix dies després de que la condemna de tres anys i mig de presó per un raper ha estat confirmada pel Tribunal Suprem al ser declarat culpable de distribuir cançons a internet que amenaçaven un polític amb violència, glorificaven el terrorisme i insultaven la corona.

Un jutge també va ordenar confiscar aquesta setmana les còpies de Fariña, un llibre sobre el tràfic de drogues a Galícia, després de que un exalcalde de la regió nord-occidental espanyola va iniciar una acció legal en contra del seu autor.

Sierra va dir que va veure un clar paral·lelisme entre aquests casos i les seves pròpies experiències. “És una manera de donar-nos la benvinguda de nou a l’època medieval, ara que pensem que som un país avançat”, va dir.

Pablo Iglesias, el líder del partit anti-austeritat de Podemos, va dir que els tres casos eren prova que alguna cosa estava molt malament a Espanya. “La llibertat d’expressió està patint el major atac des de la dictadura i no podem callar-nos davant això,” va tuitejar dimecres.

Amnistia Internacional ha criticat també l’ús de la llei per reprimir la llibertat d’expressió a Espanya en els últims 12 mesos. “Desenes de persones van ser processades per ‘apologia del terrorisme’ i ‘humiliació de les víctimes’ a les xarxes socials”, van dir en el seu informe anual.

“En molts casos, les autoritats van presentar càrrecs penals contra persones que havien expressat opinions que realment no constitueixen incitació a un delicte relacionat amb el terrorisme i que formen part de formes permissibles d’expressió en virtut del dret internacional dels drets humans.”

Amnistia va destacar els casos de dues titellaires detingudes durant cinc dies que van ser investigades per suposadament enaltiment del terrorisme en una obra de teatre, i l’estudiant Cassandra Vera, que va rebre una sentència suspesa l’any passat per fer acudits a Twitter sobre l’assassinat d’un primer ministre espanyol el 1973.

L’informe de AI també va assenyalar que els drets a llibertat d’expressió i reunió pacífica dels independentistes catalans van ser “reprimits de manera desproporcionada” i que la policia espanyola havia fet servir força excessiva contra manifestants pacífics que intentaven participar en el referèndum d’independència a l’octubre.

 

Traduït per Ruth Foust

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: