Le Temps: La Suisse n’expulsera pas l’indépendantiste catalane Anna Gabriel

La Suisse n’expulsera pas l’indépendantiste catalane Anna Gabriel

SUÏSSA NO EXPULSARÀ LA INDEPENDENTISTA CATALANA ANNA GABRIEL

Arriscant-se a 30 anys de presó per haver participat en el referèndum de Catalunya, una exdiputada es nega a presentar-se al seu judici. Les autoritats helvètiques rebutjarien la demanda d’extradició espanyola, que s’interposarà dimecres.

Suïssa no expulsarà l’activista independentista catalana Anna Gabriel, la demanda d’extradició de la qual serà formulada dimecres per la justícia espanyola.

Contactat per telèfon la tarda de dimarts, Folco Galli, portaveu de l’Oficina Federal de Justícia, va dir que Suïssa rebutjaria, a priori, la sol·licitud d’extradició d’Espanya. “Això és, amb tota probabilitat, un delicte polític. Segons el nostre Codi Penal i el Conveni Europeu de Drets Humans, l’extradició o qualsevol forma d’assistència jurídica no es pot concedir per cap d’aquests motius”.

El portaveu també confirma que encara no ha rebut res de les autoritats espanyoles. No obstant això, el jutge del Tribunal Suprem espanyol, Pablo Llarena, enviarà una demanda d’extradició a Suïssa dimecres, segons ha informat dimarts a la nit el diari espanyol El Independiente, citant fonts judicials properes al magistrat.

Atenció constant cap a Barcelona

Aquesta notícia ha fet un gran soroll a Espanya, on el cas d’Anna Gabriel, sisè líder independentista que ha sortit de Catalunya, és seguit molt de prop per tota la premsa.
Aquesta tarda, el seu partit, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), ha fet una roda de premsa a Barcelona per explicar els motius de la fugida a Suïssa de la seva exportaveu. L’advocat i company de partit de l’activista, Benet Salellas, ha dit: “L’Anna no ha fugit, ha buscat refugi davant de la persecució política”. El partit espera poder “internacionalitzar” la seva lluita contra l’Estat espanyol.

Una figura destacada

L’Anna Gabriel va arribar a Suïssa amb la intenció de quedar-s’hi. Figura destacada de la CUP, un partit separatista d’extrema esquerra, aquesta exprofessora de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona està acusada de rebel·lió per part de Madrid. Mentre que la premsa espanyola es pregunta des de fa dies si es presentarà al seu judici, que ha de començar dimecres, la interessada ha posat ràpidament punt final al suspens en una entrevista concedida en primícia a Le Temps: “No aniré a Madrid”, explica, “Estic perseguida per la meva activitat política i la premsa del govern ja m’ha condemnat”.

“La qüestió de Catalunya s’ha de resoldre políticament, mentre que les autoritats espanyoles volen emmordassar la independència amb la repressió” – Anna Gabriel

“Com que no tindré un judici just a casa, he buscat un país que pugui protegir els meus drets”, ha dit l’activista. Anna Gabriel al·ludeix a recents filtracions a la premsa sobre la investigació policial espanyola. En el seu informe, la Guàrdia Civil dibuixa el retrat d’una activista ferotge. L’acusa d’haver format part d’un consell d’administració de la “rebel·lió” independentista i d’haver encoratjat la població a la desobediència.

Com a Turquia

Membre del Parlament català fins a l’octubre passat, l’Anna Gabriel nega rotundament les acusacions. “Sempre he fet campanya per al referèndum, però pacíficament. La qüestió de Catalunya s’hauria de poder resoldre políticament, mentre que les autoritats espanyoles volen emmordassar el moviment independentista amb la repressió”.

Nascuda l’any 1975, any en què va morir Franco, l’Anna Gabriel denuncia l’atmosfera “tensa com mai”, que preval actualment a Barcelona, ​​mentre que “el govern espanyol no fa res per garantir la nostra seguretat, enfront la violència dels feixistes”. La catalana posa com a prova les amenaces de mort que rep regularment dels grups d’extrema dreta. Comparant la situació espanyola amb “el que està passant a Turquia ara mateix”, la jove denúncia una caça de bruixes amb gairebé 900 persones sota investigació o acusades, incloent-hi “professors, policies, polítics i fins i tot simples votants”.

Amb la perspectiva del seu judici, l’Anna Gabriel ha preferit evitar ser empresonada, fins i tot de forma preventiva. “Seré més útil per al meu moviment lliure que empresonada”, explica. “En veure el destí d’alguns dels meus col·legues que són a la presó des del desembre passat, vaig comprendre que havia de marxar. Jo no sóc l’única que s’arrisca a la pena de presó, la resta del govern està amenaçat”.

Condemnada per Amnistia Internacional i d’altres ONG, la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir a la presó Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, dos membres de la societat civil acusats d’haver organitzat una manifestació per la independència, ha sembrat la por al si del moviment secessionista. És el mateix jutge que ha estat assignat per ocupar-se del cas de l’Anna Gabriel.

Procediment transferit a Madrid

Si no es presenta davant del Tribunal dimecres, l’Anna Gabriel s’arriscarà a ser perseguida judicialment a Espanya. Les autoritats enviaran a Suïssa una sol·licitud d’extradició o rogatòria per interrogar-la a Ginebra? L’advocat ginebrenc d’Anna Gabriel, Olivier Peter, creu que l’amenaça d’extradició és improbable, vista la retirada de la demanda d’Espanya a Brussel·les, relativa a Puigdemont. Segons ell, la situació a Espanya no permet la celebració d’un judici just per la seva clienta.

“Inicialment confiat a un tribunal regional català, el procediment sobre el referèndum es va traslladar a un tribunal de Madrid, els membres del qual es troben pròxims al poder i no ofereixen garanties d’independència i d’imparcialitat”, explica l’advocat, que també va defensar a un activista basc amenaçat d’extradició. “La meva clienta està sent perseguit per motius polítics, cosa que farà que la demanda d’extradició sigui il·legal. Confiem que les autoritats suïsses es neguin a legitimar l’empresonament dels parlamentaris per defensar el dret al vot”.

 

Traduït per Alsa Pataka

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: