BBC World: Jailed Catalan leader: We must unite to retake control

Jailed Catalan leader: We must unite to retake control

Junqueras: Hem d’unir-nos per reprendre el control

Oriol Junqueras diu que hi ha vida dins del moviment pro-independència més enllà de l’ex-President català Carles Puigdemont.

Puigdemont insisteix en que segueix sent únic líder legítim de Catalunya, tot i estar a l’exili a Bèlgica.

 

Junqueras va ser detingut al novembre de 2017 pel seu paper en la declaració d’independència d’octubre des d’Espanya.

És el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i continua en presó preventiva sense fiança per acusacions de sedició, rebel·lió i mal ús dels fons públics.

“La força d’un moviment popular, democràtic i no violent resideix sobretot en la seva capacitat d’ampliar-se a si mateix”, va respondre Junqueras per esccrit a les preguntes de la BBC que va rebre dels seus advocats en una recent visita a la presó d’Estremera fora de Madrid.

“És la suma de molts actors i sectors socials, entre ells els líders dels partits. Aquesta és la nostra força.”


‘Escenari complexe’

Puigdemont ha exigit ser restituït com a president després de que la llista electora Junts Per Catalunya va guanyar 34 escons contra els 32 d’ERC en les eleccions del 21 de desembre. Però ell roman a Bèlgica, amb els mateixos càrrecs que Junqueras.

La situació ha estancat les principals forces independentistes.

Mentre no es forma un govern nou a la regió, el govern directe que es va imposar des de Madrid el novembre passat encara està en vigor.

“La nostra prioritat és posar en pràctica els resultats del 21 de desembre. Per fer això hem d’arribar a fer govern en mig d’un escenari molt complexe”, va dir Junqueras.

“Estic segur que arribarem a un acord per formar un govern, i aviat. És una necessitat”.


Dimarts, el president del Parlament català, Roger Torrent d’ERC, va ajornar de nou presentar una reforma que permeti a Puigdemont ser triat com a President sense haver de tornar a Catalunya, on les autoritats espanyoles l’arrestarien.

Després de gairebé sis mesos de crisi des del polèmic referèndum, Junqueras va dir que els objectius dels polítics “han de ser sempre millorar la vida de les persones, [i que] fer un estat més just i més lliure al servei dels ciutadans.

“La majoria de la gent no sent que l’estat els està servint” va dir


Respecte a la seva pròpia situació a la presó durant gairebé quatre mesos, el senyor Junqueras diu que la vida a la presó és dura. I estant a la presó sense haver estat condemnat, quan sóc un membre del Parlament electe que sempre s’ha expressat democràticament i en pau, és sorprenent i una cosa que no succeiria al Regne Unit.

“El senyor Junqueras, que és un catòlic devot i pare de dos fills, va dir que temia passar molts anys entre reixes.

Ha acusat al govern del Partit Popular de Mariano Rajoy (PP) de recolzar-se en el poder judicial amb fins polítics.

“Si l’actitud de l’estat és el càstig i la venjança, la presó pot arribar a durar molt de temps.”

“Hi ha un fiscal general de l’estat elegit pel Govern del PP. Aquest advocat demana presó. I els jutges ho donen. Aquests són els fets objectius”


“En qualsevol cas, l’important no és el destí d’una sola persona, sinó el del col·lectiu. La història demostra que els avenços democràtics han estat sovint precedits per presó i repressió. La llibertat no s’ha regalat mai; sempre ha tingut un preu”

Junqueras es manté optimista sobre el futur de Catalunya com un país independent, “si això és el que vol la gent.”

“La democràcia avançarà i acabarà guanyant. Perquè en cas contrari, significaria que estem en un procés imparable d’atròfia de la democràtica i d’autoritarianisme, aixafant la voluntat dels ciutadans”


On són els polítics pro-independència de Catalunya?


Vint polítics catalans estan sent investigats per un jutge del Tribunal Suprem d’Espanya pel seu paper en el referèndum i la posterior declaració d’independència.

El Tribunal Constitucional d’Espanya va declarar tant el referèndum com la declaració d’independència il·legal.

Quatre homes romanen actualment a presó sense fiança: Junqueras, l’exministre de l’Interior català Joaquim Forn, i els líders separatistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Cinc polítics van fugir a Bèlgica, incloent Carles Puigdemont.

Dimarts, Anna Gabriel de la CUP va dir des de Suïssa que no aniria a una audiència al Tribunal Superior fixada per a dimecres.

Traduït per Ruth Foust

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: