[VIDEO] Campionat de scrabble escolar – Finals

El Campionat de Scrabble escolar dels Països Catalans, que enguany arriba a la seva novena edició, consta de tallers a les classes d’ensenyament des dels 10 als 16 anys, que s’han dut a terme a escoles i instituts de diversos municipis de Catalunya i el País Valencià, passant per les finals prèvies a diverses ciutats (Nules [Castelló comarques], Elx, Altafulla, Castelldefels, Sabadell i L’Hospitalet de Llobregat), que desemboquen a les Grans Finals, dividides en tres actes diferents (per alumnes de 5è-6è de Primària i de 1r- 2n i 3r-4t de Secundària, donat el diferent nivell de vocabulari que existeix entre els alumnes al llarg d’aquests sis cursos escolars).

Una de les grans projeccions que té el joc de l’Scrabble, si més no, així ho entenem, és la vessant pedagògica, integradora i de cohesió social que conté. Si l’aspecte lúdic és el principal motiu, el que se’n pugui treure un profit per endinsar-se en el coneixement de la llengua, resulta encara més motivador.

A la darrera convocatòria vàrem arribar a més de 4400 alumnes, des de 5è de primària fins a 4t de secundària, de 20 municipis diferents, sumant 54 centres d’ensenyament, que van participar a les activitats que conformaven el VIII Campionat de Scrabble Escolar en català dels Països Catalans, arribant a les tres grans finals uns 350 alumnes. Van ser vencedors, en la categoria de 5è-6è d’EP els representants de l’Escola Nostra Llar (Sabadell), a la categoria de 1r-2n d’ESO, les guanyadores van ser de l’IES Gilabert de Centelles (Nules, Castelló) i a la darrera categoria, de 3r-4t d’ESO, les representants de l’Escola Santa Marta (L’Hospitalet de Llobregat).

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Actualment, tenim aquestes dates i llocs confirmats per a les grans finals i prèvies:

PRÈVIES

  • Dissabte 17 de febrer. Prèvia de Castelló-comarques (Nules).
  • Dijous 22 i 23 de febrer. Prèvies d’Elx. Universitat Politècnica Miguel Hernández.
  • Divendres 2 de març. Prèvia d’Altafulla. Sala La Violeta.
  • Divendres 9 de març. Prèvia de Sabadell. Agrupació Pedagògica Sant Nicolau.
  • Divendres 16 de març. Prèvia de Castelldefels. Biblioteca Ramon Fernández Jurado.
  • Divendres 23 de març. Prèvia de l’Hospitalet de Llobregat. Espai jove Ca n’Arús.

GRANS FINALS

  • Dissabte 14 d’abril. Gran final de 5è-6è de Primària. CC Sant Jordi-Ribera Baixa. El Prat de Llobregat.
  • Dissabte 21 d’abril. Gran final de 1r-2n de Secundària. Sala La Violeta. Altafulla.
  • Dissabte 12 de maig. Gran final de 3r-4t de Secundària. Biblioteca Sagrada Família. Barcelona.

Actualment, el projecte de l’Associació Club Scrabble Escolar compta amb un equip de persones i de Clubs de Scrabble totalment implicats, amb el suport de la FISC (Federació Internacional de Scrabble en Català) i de diferents estaments oficials com ara: Ajuntaments, Departament de Política Lingüística de la Generalitat, organitzacions culturals, Plataforma per la Llengua, escoles, instituts…

Fent història, l’aventura de crear un campionat de Scrabble en català per a estudiants ja rondava al cap dels fundadors de Scrabble Escolar des d’abans de 2009. Es va començar amb unes partides duplicades per a escoles del Prat de Llobregat l’any 2008 i, poc a poc, es van anar fent tallers a diferents ciutats fins el dia d’avui.

En aquest sentit, en la vila de Castelldefels es va fer una aposta molt interessant l’any 1995, en què s’hi van involucrar les escoles, l’ajuntament de la ciutat i el Consorci per la Normalització Lingüística: el seu objectiu era portar l’Scrabble a les aules d’ensenyament.

El 2008 el Club Scrabble el Prat, sense tenir coneixement de les activitats que des de feia tants anys se celebraven a Castelldefels, va organitzar uns tallers de Scrabble per a les escoles del Prat.

En assabentar-se de les activitats de Scrabble en català escolars que Castelldefels organitzava, el Club Scrabble El Prat va posar-s’hi en contacte i va ser convidat a la fase final del Torneig de l’any 2009.

Les relacions entre les dues poblacions i l’Scrabble Escolar van fructificar, fins al punt que l’any 2010 va néixer el 1r Campionat de Catalunya de Scrabble Escolar, amb continuïtat assegurada.

Sempre s’havia vulgut fer un campionat on tots els territoris catalanoparlants s’hi poguessin veure representats; alguns anys hem tingut participants balears, gràcies a la feina feta des del Club de Scrabble d’Eivissa, i des de fa tres anys, amb la col·laboració d’entitats valencianes com El Tempir, el Tio Tonico i l’embranzida del Club de Scrabble Castelló Comarques (sorgit a l’IES Gilabert de Centelles), tenim un gran seguiment des del País Valencià, possibilitant arribar a bona part dels Països Catalans i esperant poder seguir avançant.

Scrabble Escolar .CAT

Edició veusxCAT

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: