Bloomberg: A Guide to Catalonia’s Never-Ending Crisis

A Guide to Catalonia’s Never-Ending Crisis


Catalunya ha subsituït a Grecia com la crisis interminable d’Europa. Han passat quasi tres mesos des de que el primer ministre espanyol Mariano Rajoy va prendre mesures contra el govern regional català després de que declaressin breument la seva independència, però encara no hi ha una resposta clara del que vindrà després. El punt mort es redueix a això: Rajoy va ser capaç de bloquejar la independència però no va poder persuadir als separatistes catalans a que renunciïn a la idea. Mentrestant, els partits independentistes que van guanyar la victòria a les urnes encara no saben com posar al seu lider exiliat a la oficina en lloc de a la presó.

 

  • Com es bloqueja el procés?

 

Tres partits independentistes van guanyar 70 dels 135 escons del Parlament a les eleccions del 21 de desembre imposades per Rajoy després de que dissolgués el govern de Catalunya per declarar la independència el 28 d’octubre. La votació va retornar a l’enderreocat President Carles Puigdemont al joc, però està en un embolic. S’enfronta a l’amenaça de detenció si torna a Barcelona per ser investit president. I inclús si accepta el càrrec, Rajoy ha demostrat que està preparat per fer servir la llei per evitar que Puigdemont implementi els seus plans per la independència.

  • Qué pot fer Puigdemont?

Per tornar a ser investir president tindria que deixar el seu auto-imposat exili a Brusel·les i aparéixer físicament al Parlament – arriscant-se a ser arrestat si ho fa. Els seus aliats al terreny independentista també es preocupen per augmentar el perill legal dels altres quatre líders independentistes que ja són a presó. Una votació programada al Parlament pel 30 de gener ha sigut posposada indefinidament. Una televisió espanyola va gravar el següent missatge de text que Puigemont va enviar aquell dia a un dels seus socis que deia: “Suposo que està clar que això ha arribat al seu final”

 

  • Té altres opcions?

 

Un portaveu de Junts per Catalunya, el partit de Puigdemont, va dir que les converses continuen amb ERC, un altre partit separatista, per explorar formar govern. Segons articles de premsa, una opció és que alguns diputats escullin simbòlicament a Puigdemont mentre s’instal·la un govern que compleixi la llei espanyola.

 

  • Quina és l’amenaça legal per Puigdemont?

 

Un tribunal de Madrid va emetre una ordre de detenció després de que Puigdemont no va obeir una ordre de testificar a una investigació criminal sobre els fets que van envoltar el referèndum d’independència de l’1 d’Octubre i la declaració posterior. Un jutge del Tribunal Suprem està investigant càrrecs que incloeixen rebel·lió i sedició; l’ex-vicepresident català Oriol Junqueras està a presó preventiva amb altres tres líders separatistes.

 

  • Llavors qui dirigeix Catalunya de moment?

 

Rajoy i els seu govern nacional amb base a Madrid romanen al càrrec fins que hi hagi un nou govern. Rajoy va aplicar poders d’emergencia en virtut de l’article 155 de la Constitució Espanyola i ha dit que estaria disposat a tornar a fer-los servir si fos necessari. El moviment de Rajoy a l’octure va dibuixar una línia a la sorra: si un govern independentista sorgia de les eleccions i desafiava obertament l’ordre constitucional d’Espanya, podria tornar a dissoldre’l. Entre els (partits) separatistes van guanyar el 47,5% dels vots, suficient per controlar la legislatura regional, encara que falta la majoria que impulsaria les seves demandes cap a un mandat democràtic per separar-se.

 

  • Quina és la sortida d’aquest embolic?

 

És complicat. El diàleg i la reforma del sistema del govern espanyol semblen oferir un camí a seguir però això mai serà tan senzill. Rajoy ha dit que no acceptarà cap pas –com permetre que els catalans votin sobre la indepenència a un referèndum– que vagi en contra de  la Constitució de 1978. El lloc apropiat per a que els catalans expressin les seves demandes es – segons ell– el Parlament Espanyol, qui, com era d’esperar, està totalment a favor de mantenir el pais unit. Però Rajoy també es veu pressionat – per la vergonya de tenir a Puigdemont com a centre d’atenció, i a nivell polític pels liberals de Ciutadans, que van aconseguir grans avenços a les eleccions catalanes i estàn enfortint-se a nivell nacional ràpidament.

 

  • Per què Espanya no oferirà més autonomia a Catalunya?

 

És complicat transferir més poders a Catalunya, que representa aproximadament una cinquena part de l’economia d’Espaya. Per exemple, concedir al govern regional poders per recaudar els seus propis impostos pot alterar el delicat equilibri dels poders constitucionals i pot portar a altres regions a demanar els mateixos privilegis. La base de Rajoy a la resta d’Espanya s’enfuriaria amb qualsevol cosa que semblés una concessió als catalans .

Traduït per Esther amb H

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: