La R+D a les escoles @repcatcrossover Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Avui 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, us volem oferir un nou article de la nostra científica de capsalera : @repcatcrossover.

R+D+I INDEX – La R+D a les escoles

Com es pot motivar o  fascinar a  l’alumnat de secundària per la ciència i la tecnologia?
La  R+D (Recerca i Desenvolupament ) del futur depèn  en bona part  d’aquest alumnat  actualment adolescent.
Per sort els centres de recerca seguint directrius comunitàries fan una tasca de divulgació o  “Outreach” impagable. I ho  fan organitzant   per a joves : congressos, competicions, i concursos   com recull xtec.
Els congressos per a joves  com el de fotònica  (ICFO), o els concursos de pòsters  com el de Nanoeduca (UB, UAB ), introdueixen  a l’alumnat d’ESO i Batxillerat al món de la Recerca i  el Desenvolupament perquè és  el mateix alumnat  el que investiga .  Sovint el professorat  dels instituts coneix les ànsies innates de competir que solen  tenir els adolescents i    les aprofita  . Els resultats són  sempre magnífics: grups d’alumnes motivats per un projecte científic o  tecnològic propi que lluiten per a ser convidats a un congrés  o a guanyar en la seva categoria.
L’experiència sol  funcionar així: Tranquil.lament al llarg de l’any  escolar o  corre-cuita en una setmana ,un grup d’alumnes realitza un projecte de recerca  o un experiment al club de ciència de l’insti  i en fa un pòster científic (els concursos solen donar ja les plantilles) i preparen un resum en anglès.  Si el congrés accepta la ponència , se’ls cita i la defensen davant d’un auditori o davant d’un jurat de persones expertes. A vegades el treball pot ser tecnològic i cal elaborar una aplicació per a mòbil (mschools) o participar a un concurs d’un llenguatge de programació (Scratch) o un concurs de robòtica (Robolot  ,  Robocat ).  La comunitat educativa ha aprofitat El  Mobile WC  per a organitzar el YOMO  per a facilitar el màxim nombre d’experiències tecnològiques.
Els congressos  ofereixen vídeos motivadors i reeixits  com  aquest (font: ICFO)
Quant a programes  d’alt nivell per a Batxillerat   destaca Bojos per la ciència on al llarg d’un any –en dissabtes–  l’alumnat d’excel.lència pot  visitar, investigar  i fer un stage als centres de recerca   de física, química, economia, matemàtiques, noves tecnologies, salut i menjar, etc…
En quant a premis ben dotats : “Aquí hi ha química “de l’Institut químic de Sarrià (IQS)  és el més cobdiciat: atorga beques d’estudi  per a l’alumnat de grau, premis en metàl.lic als centres  i viatge i visita al MIT (Massachussets Institute of Technology) per al  tutor/a del treball videogràfic  guanyador.
Joan Massagué, PhD, Chair of the Cancer Biology and Genetics Program at Memorial Sloan-Kettering Cancer Center; Howard Hughes Medical Institute investigator.jpg
Dr. Joan Massagué Font: commons.wikimedia
El doctor  i  aficionat  al món  casteller Joan Massagué  (BIST,  Memorial Sloan Kettering ) en el seu ja cèlebre discurs  d’acceptació del premi  internacional Catalunya 2016, va explicar que  ell vèia la Ciència com un  edifici de deu pisos .  I el primer és:

1.    Famílies  i professorat que instil·len la ètica del treball i estimulen la curiositat
quan les vocacions despunten en els pre-adolescents.   “

Està clar que amb aquests congressos i concursos els centres de recerca ajuden a docents i  famílies a aixecar el primer dels pisos.

Fins la propera! 

@repcatcrossover

 

Avui 11 de febrer: Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, a la UAB

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: