Amnesty calls for immediate release of jailed Catalan leader

Amnesty calls for immediate release of jailed Catalan leader

Amnistia demana l’alliberament immediat del líder català encarcelat

El grup diu que la detenció continuada i sense càrrecs és excessiva i desproporcionada. Sam Jones in Madrid   @swajones

Amnistia Internacional ha demanat l’immediat alliberament del líder Català Independentista que ha estat a la presó des de fa gairebé 4 mesos, dient que la seva continua detenció sense càrrecs és excessiva i desproporcionada.

Jordi Sànchez, el que va ser el president del grup més influent de base de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha estat arrestat des de mitjans d’octubre, quan ell i un altre líder de la societat civil, Jordi Cuixart, van ser detinguts com a investigats d’un delicte de Sedició durant els últims quinze dies anteriors al Referèndum d’Independència.

.Tots dos han estat acusats d’utilitzar grans manifestacions per a intentar aturar els oficials de la policia Espanyola que seguien ordres d’un jutge per a aturar un Referèndum que ja havia sigut suspès pel Tribunal Constitucional d’Espanya.

El Jutge del Tribunal Suprem d’Espanya va refusar dimarts la petició de Jordi Sànchez, que és també un Diputat del partit Català “Junts per Catalunya”, el mateix partit del Diputat i President, Carles Puigdemont.

El jutge Pablo Llarena va dir que no allibera al polític, al considerar que podria tornar a intentar impulsar la independència unilateral de Catalunya, i va afegir que Sànchez havia jugat un paper important en “les manifestacions massives que van afavorir l’aixecament social”

Gauri van Gulik, director d’Amnistia Europa, va dir que mentre Llarena va dir que si bé Llarena podria haver aprofitat l’oportunitat per alliberar a Sànchez, havia agreujat una injustícia existent.

“L’ampliació de la presó preventiva de Jordi Sànchez constitueix una restricció excessiva i desproporcionada del seu dret a la llibertat d’expressió i assemblea pacífica “, va dir.

Van Gulik va dir que els possibles càrrecs de rebel·lió i de sedició que s’atribueixen  a Sànchez i Cuixart no eren justificats i que havien de ser retirats,

“Encara que cridar a les protestes per obstruir les operacions legítimes de la policia – si es produeix la prova de la seva comissió – pot constituir un delicte contra l’ordre públic, no constitueix un delicte greu com la sedició o la rebel·lió”.

La detenció contínua de líders secessionistes catalans d’alt rang, incloent el vicepresident regional destituït, Oriol Junqueras, ha generat acusacions que els tribunals espanyols els retenen com a presos polítics: un reclam denegat pels dos jutges i el govern espanyol

La setmana passada, Llarena es va negar a alliberar l’exministre d’interior català, Joaquim Forn. Encara que Forn ja havia abandonat el càrrec de diputat, el jutge va dir que temia que el polític pogués “tornar” a “atendre la incertesa sobre si la voluntat política majoritària és respectar l’ordre legal per aconseguir l’aspiració d’independència que Forn comparteix encara avui”.

Els advocats de Sànchez, Cuixart i Junqueras han apel·lat a les Nacions Unides, reclamant que han estat empresonats il·legalment.

Els partits independentistes catalans van mantenir la seva majoria parlamentària a les eleccions ràpides de desembre, que va ser convocada pel govern espanyol després d’haver acomiadat l’administració de Puigdemont per la seva via unilateral a la independència.

Puigdemont, qui va volar a Brussel·les a finals d’octubre, s’enfronta a l’arrest per a possibles càrrecs de rebel·lió, sedició i malversació de fons en el moment que torni a Espanya.

Tot i això, segueix sent l’únic candidat a President de Catalunya i va informar que explorava les possibilitats legals i polítiques de crear un “Consell de la República” exiliat a Bèlgica, mentre que un govern a Barcelona es centraria en el funcionament quotidià de Catalunya.

Segons el rotatiu de Barcelona La Vanguardia, Puigdemont planeja establir el consistori a Brussel·les el 18 de febrer, mentre que en una sessió diferent es veuria votat com a president català al parlament regional tres o quatre dies més tard. Si aquesta última opció resultés difícil, els altres partits independentistes s’oferirien a un candidat alternatiu de Junts per Catalunya.

El govern espanyol s’oposa feroçment al retorn a l’oficina de Puigdemont i ha dit que cal presentar un “candidat net” per liderar la regió.

També ha dit que les mesures legislatives d’emergència que va permetre prendre el control de Catalunya es mantindrà en vigor fins que es presenti un nou president. Si no hi ha cap candidat proposat i aprovat durant les pròximes setmanes, el Parlament serà dissolt i es convocaran noves eleccions.

 

Traduït per Marc Tossa

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: