Et vols Esperxar? – Pla de l’Estany @DewCatalunya

Et vols Esperxar?. Si has pensat SÍ !! Potser ets filòleg o un agosarat… però el més segur es que siguis de Banyoles. Esperxar-se és una cosa que només saben fer el Banyolins.I molt bé a més!


Esperxar. Definició RodaMots:
Deixar penjat un objecte en algun lloc alt (Pla de l’Estany).
-“He esperxat la pilota a l’arbre i poc que la caçarem pas!”
Traducció: -He penjat la pilota a l’arbre i no la podrem recuperar.-

Aquest verb dona nom a vàries iniciatives al Pla de l’Estany. Una de elles és, esportiva és clar, al Pla de l’estany tothom fa esport.


L’Esperxada. És una marxa del circuit Gran Fons BTT de la FCC a Banyoles. Una cursa increíble, molt tècnica, que es fa aprofitant el meravellós entorn natural del que gaudeix la comarca. La 6a edició tindrà lloc el 18 de març de 2018 a les 8:00h.
Hi han dos circuits: L’Esperxada llarga, “el bucle de la mort” (65km) i l’Esperxada curta (40km) més turística però no us confieu!

 

També tenen a la Vila una de les colles castelleres més joves de Catalunya: Els Esperxats de Banyoles. Van néixer al 2012 apadrinats per els Marrecs de Salt i la Colla Castellera de Figueres i està formada per més d’un centenar de persones, la més petita només té quatre anys.

Segons la revista Castells:
Els Esperxats de l’Estany, aquest any, han seguit sumant castells i ho han fet amb una eficàcia per emmarcar. De quaranta-cinc castells provats tan sols han caigut amb un pilar de 5 que van deixar coronat, no han fet cap intent fallit i han fet tres intents desmuntats en total. Són una colla assenyada i segura. Al llarg de la seva història tan sols han fallat en dos intents de 2de6 l’any 2013 –el seu primer any d’existència–”

A Banyoles hi ha també, el més important: L’Estany. (No digueu Mai “El Llac” si no voleu que us mirin com si baixéssiu d’un altre planeta…)
Però això, amb el permís del seu habitant més estimat, (el Drac, es clar) és mereix un article sencer.

Fes Comarques. Fes Natura. Fes República!!

Dew republicada fins al moll de l’ós

Fonts:

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: