Artipa – OBRADOR ARTESÀ “Elaborem productes amb farines ecològiques i llevat mare”

“Elaborem productes amb farines ecològiques i llevat mare”

ArtiPà neix a Vic (carrer Gurb, 12) al 2014 fruit de la iniciativa d’en David Rovira, que després d’estar més de 10 anys treballant en varis obradors i tenint una gran estima i molta passió per la seva feina, va emprendre el projecte personal d’elaborar pans i productes de forner de forma artesana i tradicional:

· Seleccionant curosament els millors productes ecològics amb certificació.

· Usant exclusivament farines ecològiques moltes artesanalment amb un molí de pedra per tal de conservar-ne les propietats nutritives i organolèptiques del cereal (sabor, olor, color, textura,…).

· Elaborant tots els productes amb massa mare i deixant-la reposar els temps necessari sense usar additius ni millorants químics.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta passió per les coses ben fetes i una constant investigació i formació del seu equip, han fet que ArtiPà estigui en constant evolució i expansió.

El darrer Setembre de 2016 va obrir una botiga al barri de Gràcia de Barcelona (Travessera de Gràcia, 245) a on s’ofereixen diversos tipus de pans, galetes, coques, magdalenes, … així com diferents dolços catalans tradicionals (coques de Sant Joan, Mones, Tortells de Reis, Panellets, Bunyols de Quaresma,…).

Degut a la gran demanda que hi ha actualment de productes per persones amb intoleràncies alimentaries, ArtiPà ofereix una gran varietat de productes sense gluten, sense lactosa, sense sucre, …

Tot i això, no son productes aptes per al·lèrgics (celíacs, APLV,…) ja que s’elaboren a un obrador a on es treballa amb altres farines i productes que contenen al·lèrgens.

Actualment ArtiPà s’està obrint un nou obrador amb una producció on només s’elaboraran productes sense gluten i l’altre en el que es seguirà fent el producte que es feia fins ara.

LES NOSTRES GALETES I PANS:

Les galetes d’ArtiPà, junt amb les varietats de pans que oferim son sens dubte el nostre producte estrella. En tenim més de 30 varietats i destaquen sobretot pel seu bon gust i textura. Estan elaborades a mà i de forma tradicional. Actualment en fem amb quatre tipus de farina: Espelta petita, Kamut, Fajol i Arròs i ametlla. Totes les farines son moltes de manera tradicional en molí de pedra per tal de conservar totes les propietats del cereal.

ESPELTA


L’espelta és una subespècie del blat que no ha estat mai modificada genèticament, és més digestiu i menys al·lergen que el blat tradicional. El seu origen se situa fa 7.000 anys a la zona d’Iran. A l’edat mitjana el pa d’espelta era el que menjaven les classes més riques. Durant el segle XIX la seva producció va minvar molt pel seu baix rendiment. Destaca per aportar més quantitat de carbohidrats, fibra i proteïnes. Aporta vuit aminoàcids essencials. Conté vitamina B1 i B2 i minerals com el potassi i el zinc. Ajuda a regular el trànsit intestinal, no conté colesterol i estimula el sistema immunitari.

KAMUT


És el blat més antic que es coneix, per tant, no és un híbrid i no produeix al·lèrgies com el blat actual. No té gaire fibra, ja que és un gra de pell molt fina. Té una proporció d’aigua més baixa que el blat convencional i és més ric en minerals i vitamines del grup B. Això li dona un gust més ric i saborós i alhora en millora la digestió. Té un gran efecte antioxidant gràcies a l’aportació de seleni i de vitamina E. És important menjar-ne en casos o de problemes cardiovasculars, ja que ajuda a evitar l’oxidació del colesterol.

FAJOL


és un pseudocereal sense gluten. També conegut com a blat negre. Apartir dels anys 80 el conreu del fajol per a consum humà va ressorgir. Conté les proteïnes de més valor biològic del regne vegetal, riques en aminoàcids essencials. Destaca pel seu contingut en magnesi, zinc fòsfor i potassi. El seu gra conté en petites quantitats un glucòsid que retarda la sensació de gana.

ARRÒS


Juntament amb el blat, és l’aliment més consumit. No se’n coneixen intoleràncies. És un cereal ric en vitamines del grup B, potassi, fòsfor, magnesi i fibra. Segons la medicina xinesa, té propietats depuratives i curatives. En general, és un cereal que equilibra i calma el sistema nerviós. Ajuda especialment en èpoques d’ansietat i de màxima concentració.

 info@artipa.cat

No he pogut evitar la temptació d’explicar-vos una petita anècdota meua de quan tenia menys anys que ara. Jo era a Londres per feina, a un hotel d’aquests que de la butxaca d’un, no es poden pagar i vaig demanar un Continental breakfast, vejam que era allò.

Llavors a Barcelona, hi havia la barra de quart, la de mig, de vegades rodó de pagès i els bastonets que em comprava amb la sisa del canvi. Sempre he estat molt panarra.

Quan em vaig trobar amb aquells assortiments de panets i repanats, amb llavors al voltant, de totes mides i colors, em vaig tornar mig boig “jalan”. No sóc tampoc massa golafre, però el pa?… D’aquell esmorzar Continental, m’enrecordarè tota la vida, com vaig disfrutar!. Jo tan sols em preguntava perquè no teniem, pa d’aquell a Barcelona i al tornar, ho explicava a tohom. Mireu sinó ara. Tots tenim certes debilitats a la vida. Quan faci uns quants més d’anys, ja em poden prohibir el metges el que els vingui en gana, però … Que no em treguin un bon pa, amb bones matèries primeres i fets amb un forn com els d’abans. Per aquí no passo!.

Aquella oloreta a pa acabat de fer… Aquella brioixeria de mestre forner…

L’Hotel de Londres, tampoc me’l puc pagar ara, però a la gent d’Artipa, penso arribar-me aviat.

Quina gana m’heu fet entrar, Artipa!

Avui no signa la redacció, avui signa el jove amb un somni realitzat, trobar a prop de casa, aquell Breakfast Continental.

Fins molt aviat,

@enricalmar 

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: