Bloomberg : Government-by-Skype: Catalonia Tries to Dodge Madrid Control Traducció

Government-by-Skype: Catalonia Tries to Dodge Madrid Control

Governar per Skype: Catalunya intent esquivar el control de Madrid.

Per Maria Tadeo

Regional parliament convenes Wednesday after December election. El parlament regional es reuneix el dimecres després de les eleccions de desembre.

Catalunya ha vist un referèndum il·legal, un president rebel i una pèrdua de control per part de Madrid en els últims mesos. El següent gir podria ser el govern per Skype.

Carles Puigdemont té la intenció de recuperar el càrrec de president regional després que la seva aliança separatista defensés la seva majoria a les eleccions de desembre. El problema és que hi ha una garantia per a la seva detenció a Espanya.

Després de la campanya del seu exili auto-impost a Brussel·les, el cap de 55 anys d’edat, Puigdemont vol executar la seva administració des d’allí. A mesura que el nou parlament es prepara per reunir-se per primera vegada el dimecres, els seus assessors busquen la possibilitat que Puigdemont presideixi sense tornar a la capital regional de Barcelona.

Els separatistes lluiten per mantenir la seva campanya perquè una república catalana avanci després que el govern central prengués el control de la regió rebel a l’octubre i que els tribunals havien empresonat diversos alts càrrecs. Puigdemont va fugir del país després que el Parlament va declarar la independència i va insistir que se’l mantingués com el líder legítim.

“Els partits de la independència necessiten mantenir la fantasia allunyant-se una mica més”, va dir Veronica Fumanal, una assessora política que ha dirigit campanyes per al Partit Socialista i Ciutadans. “Però quan avalua el negoci diari del govern, és ciència ficció”.

Forçant les regles

El dilluns, el Primer Ministre Mariano Rajoy va fir que Catalunya no tornaria al seu autogovern rescindindit sota l’article 155 de la Constitució del 1978 fins que hi hagi un nou govern en el seu lloc i diu que està disposat a anar a la cort per bloquejar qualsevol intent de Puigdemont d’assumir el càrrec sense assistir al Parlament regional.

“Si algú vol prendre possessió del càrrec de President, ha d’estar físicament present” va dir en un Consell del seu Partit a Madrid. “Si no, l’article 155 continuarà aplicant-se. I això no es perquè ho digui jo, sinó perquè el Senat va dir que estaria activat fins que un nou President faci el jurament del càrrec.”

Els separatistes intenten explotar una llacuna a les regles parlamentàries perquè Puigdemont pugui dirigir-se a la cambra per mitjà de la videoconferència o nomenar un substitut per parlar en nom seu. La normativa diu que el candidat hauria de “presentar el seu programa a la cambra” abans d’enfrontar-se a un vot de confiança. Puigdemont argumenta que això no vol dir que hagi de ser físicament present. Els experts legals no estan tan segurs.

“Si bé no pot ser una referència explícita a estar físicament present, està implícit si observem com funciona un sistema parlamentari “, va dir Argelia Queralt, professora de dret constitucional de la Universitat de Barcelona. “Un president no pot dur a terme els deures del govern per l’Skype o tampoc es pot sotmetre  al control del Parlament si no hi és”.

La Majoria reclama

Els separatistes Catalans guanyen amb el 48% dels vots, suficients per tenir la majoria al Parlament regional.

Font: Generalitat de Catalunya, càlculs de Bloomberg

The process begins Wednesday, when the Catalan parliament meets for the first time since its declaration of independence on Oct. 27 led Rajoy to dissolve the legislature, fire the government and revoke the region’s self-government.

El procés comença el dimecres, quan el Parlament de Catalunya es va reunir per primera vegada des de la seva declaració d’independència, el 27 d’octubre que va portar a Rajoy a dissoldre la legislatura, va destituïr el govern i revocar l’autogovern de la regió.

Els Diputats del Parlament primer han de triar la Mesa del Parlament, que controla el funcionament quotidià de la cambra. La majoria dels separatistes hauria de significar que segueixen establint l’ordre del dia i decidir si Puigdemont pot fer front a un vot de confiança sense haver-se presentat.

Tensions Separatistes

La intransigència de l’ex-president també està provocant tensions amb altres grups separatistes. Esquerra Republicana, el seu aliat clau, només ha ofert suport qualificat als seus plans, mentre que els radicals de la CUP han reclamat un candidat alternatiu més que no pas arriscar-se a desencadenar noves eleccions.

“Puigdemont persegueix una agenda personal”, va dir Ignacio Molina, analista sènior del Real Instituto Elcano a Madrid. “Això fa que sigui difícil preveure d’on anem i molt dependrà de si aconsegueix imposar la seva voluntat”.

Traducció per Marc Oxford

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: