NY Times : Catalan Separatists Seek to Re-elect Puigdemont

Catalan Separatists Seek to Re-elect Puigdemont

Els separatistes catalans cerquen la reelecció de Puigdemont

 

Els principals partits separatistes de Catalunya han arribat a un acord previ per reelegir a Carles Puigdemont com a líder de la Comunitat Autònoma, malgrat continua auto-exiliat a Bèlgica, segons han informat els mitjans de comunicació catalans.

L’acord, aconseguit en un sopar a Brussel·les el dimarts passat, permetria que el Sr. Puigdemont fes el seu discurs d’acceptació aquest mes ja sigui per videoconferència des de Bèlgica o fent que un altre parlamentari el llegeixi en el Parlament de Catalunya en nom seu, segons informa l’emissora de ràdio catalana Rac1 i altres mitjans.

A les eleccions catalanes del 21 de desembre, els tres principals partits independentistes van guanyar 70 dels 135 escons al Parlament autonòmic, amb un 47,5 per cent dels vots, gairebé idèntics als resultats del 2015.

El resultat va ser un contratemps pel president d’Espanya Mariano Rajoy, que havia convocat les eleccions amb l’esperança que els votants donessin un cop decisiu al moviment secessionista. Però els separatistes encara han de lluitar per formar un govern de coalició, en gran part perquè vuit dels seus 70 parlamentaris escollits estan a la presó de Madrid o exiliats amb el Sr. Puigdemont a Bèlgica per evitar el processament a Espanya.

Marta Rovira, número dos del partit separatista Esquerra Republicana, es va reunir el dimarts a la tarda amb el Sr. Puigdemont. Divendres, els jutges de la Cort Suprema espanyola van rebutjar un recurs del dirigent d’Esquerra, Oriol Junqueras, que ha estat a la presó de Madrid des de principis de novembre, en espera del seu judici per malbaratament de fons públics, sedició i rebel·lió.

El fiscal general espanyol vol processar a 20 independentistes, inclòs el Sr. Puigdemont, per organitzar un referèndum inconstitucional l’ 1 d’octubre i després declarar la independència de Catalunya el mateix mes.

El Parlament de Catalunya es constituirà el proper dimecres, en un calendari establert pel Sr. Rajoy, i s’espera que esculli un President autonòmic en un parell de setmanes. Inesperadament el partit del Sr. Puigdemont va guanyar, a les eleccions del desembre, el major nombre d’escons entre els principals partits separatistes, tot i que el Sr. Puigdemont no havia aclarit si pensava tornar de Bèlgica.

El Sr. Puigdemont va convidar al Sr. Rajoy a reunir-se fora d’Espanya, per negociar una solució al conflicte, una proposta que el President d’Espanya va rebutjar. El líder espanyol també ha qualificat de “absurda” la idea que el Sr. Puigdemont podria presidir Catalunya des de l’estranger.

Lluny d’acabar amb el conflicte independentista, les eleccions de desembre han obert un altre capítol incert per a Espanya. La fallida declaració d’independència va fer que Rajoy utilitzés mesures d’emergència per expulsar del govern el Sr. Puigdemont i prendre el control directe sobre Catalunya des de Madrid. El Sr. Puigdemont, per la seva banda, no ha deixat clar com planeja revifar la independència de Catalunya.

Per garantir una majoria independentista en la sessió parlamentària d’aquest mes, s’espera que el Sr. Junqueras i els altres independentistes empresonats demanin un permís especial a la justícia espanyola i poder viatjar a Barcelona el dia de la constitució del Parlament per emetre els seus vots. Alguns dels parlamentaris exiliats a Bèlgica poden nomenar substituts per prendre possessió dels seus escons.

L’acord preliminar per tornar a escollir el Sr. Puigdemont va ser comunicat per sorpresa només unes hores després que el Sr. Artur Mas, el seu predecessor, dimitís com a líder del partit conservador. El Sr. Mas va ser inhabilitat per a tenir càrrecs públics l’any passat després que la justícia d’Espanya sentenciés que havia organitzat un referèndum il·legal sobre la independència de Catalunya el 2014. “Aquesta nova etapa requereix nous líders”, va dir el Sr. Mas en una conferència de premsa el mateix dimarts.

Article de The New York Times 10 de gener de 2018, signat per Raphael Minder.

 

Traduït per Ester tlarek ihu

Please follow and like us:
0

Deixa un comentari

%d bloggers like this: